کتابدارانه

مروری بر آموزه ها، ناشناخته ها، پدیده ها و شخصیت شناسی چهره های برجسته علم اطلاعات و دانش شناسی

کتابدارانه

مروری بر آموزه ها، ناشناخته ها، پدیده ها و شخصیت شناسی چهره های برجسته علم اطلاعات و دانش شناسی

سلام بر شما که هنوز با بوی خوش کاغذ زندگی میکنید ...
سلام بر شما که هنوز برای ادامه خوندن، تای بالایی کاغذ کتاب رو باز می کنید ...
سلام بر شما که کتاب براتون هنوز همون یار دبستانیه...
... و سلام بر کسی که گفت: " کتابداری اقیانوسی است، به عمق یک وجب " و خیلی ها در این یک وجب غرق و خیلی ها به سلامت به ساحل دانایی و توانایی رسیدن ...

این وبلاگ مجالی است تا چند خطی میهمان نگاهتان باشم و مطالب کتابدارانه را با شما اهل کتاب، پیشکسوتان، اساتید و دانشجویان دانش شناسی به اشتراک بگذارم و از تجربیات و نظرات شما بهرمند گردم.

۳ مطلب در مهر ۱۳۹۸ ثبت شده است

سلام

قسمت آخر از مطالب مربوط به فرصت مطالعاتی که سعی شده تا حد امکان با جزئیات کامل باشه رو خدمتتون تقدیم می کنم، انشاالله که برای دوستان راهگشا باشه

بعد از انجام مقدمات مربوط به انتخاب دانشگاه مقصد و گرفتن پذیرش از استاد راهنمای خارجی نوبت پوشیدن کفش آهنی می‌رسه smiley

برای انجام فرایندها و مکاتبات اداری مربوط به فرصت اول از همه به خدا توکل کنید و نتیجه کار رو به خواست او بسپارید و بعد با حوصله و شکیبایی مراحل زیر رو انشاالله تا رسیدن به نتیجه پیگیری کنید.

نکته: مراحلی که اینجا گفته میشه جهت استفاده از کمک هزینه دانشگاه (تهران) هست و ممکنه در جزئیات تفاوت‌هایی با فرایندهای مربوط به کمک هزینه وزارت علوم داشته باشه. با در نظر داشتن این مقدمه نکاتی که بیان میشه رو در نظر داشته باشید:

- مهمترین مسئله برای عملی شدن قصد شما برای رفتن به فرصت مطالعاتی تامین منابع مالی مورد نیاز در طول این دوره است. که بسته به کشور و مدت اقامت و تعداد (متاهل یا مجرد بودن) و البته نوسانات نرخ ارز در هر صورت میزان قابل توجهی خواهد بود.

- استفاده از کمک هزینه وزارت علوم رو در اولویت قرار بدین چون مبلغ تخصیص داده شده در قیاس با دانشگاه به میزان قابل توجهی بیشتر و از همه مهمتر در قالب ارز به شما داده خواهد شد اگرچه دوندگی های اون کمی بیشتر هست.

-  با توجه به افزایش نرخ ارز و نوسانات اون در چند سال اخیر، رویه سختگیرانه تری برای استفاده از کمک هزینه وزارت علوم اتخاذ شده خصوصا در مورد دانشگاه‌های بزرگ مثل دانشگاه تهران. سهمیه هایی برای هر دانشگاه تخصیص داده شده که حالت رقابتی بوجود آورده. برای بالا بردن شانستون در استفاده از این سهمیه ها، بهتره بعد از طی مراحلی که در مطلب شماره 4 ذکر کردم، هرچه زودتر برای تشکیل پرونده اقدام کنید، چراکه اغلب رشته‌های فنی مهندسی و...سریعا سهمیه ها رو پر می کنن و حتی در دانشکده های مرتبط با رشته‌های علوم انسانی هم دانشجویان مدیریت و...در این زمینه خیلی فعال هستن. البته در شهرهای غیر از تهران شانس شما بالاتر هست.

- منتظر اطلاع‌رسانی نباشید، خودتان مرتب از کارمندان (عزیزان بخش تحصیلات تکمیلی و سازمان امور دانشجویان) مربوطه در این مورد جویا شوید. گاهی باید برای پیدا کردن پاسخ یک سوال رنج سفر تا تهران و پرسش حضوری از سازمان امور دانشجویان رو بر خودتون هموار کنید (چرا که کارمندان بخش فرصت مطالعاتی مراجعه کنندگان متعدد دارن و خیلی اوقات امکان پاسخگویی تلفنی رو ندارن) یا اینکه اگر دوستی رو در تهران دارید از ایشون خواهش کنید، اینکه از کارمندان مطلع در دانشگاهتون سوال کنید.

- با فرض اینکه مثل بنده موفق به استفاده از سهمیه وزارت علوم نشدید و خواستید از امکانات دانشگاه (دانشگاه تهران) استفاده کنید، و با فرض اینکه (گواهی آزمون جامع، پروپوزال تصویب شده و مدرک زبان رو که قبلا در موردشون توضیح دادم در دست دارید )مراحل زیر رو پیگیری کنید:

الف- بعد از پرسش از تحصیلات تکمیلی و در صورت لزوم معاونت بین الملل دانشگاه و اطمینان از امکان حمایت مالی برای کشور مد نظرتون شروع به انجام مراحل اداری کنید (در این مورد معاونت بین الملل مدارکی رو از شما می خوان و بخوبی شما رو راهنمایی می کنند)

درخواست خودتون رو مبنی بر رفتن به فرصت مطالعاتی با ذکر نام و مشخصات دانشجویی و...به مدیر گروه تقدیم کنید، بعد از تایید گروه درخواست رو برای تحصیلات تکمیلی ببرید. احتمالا مرحله بعدی ارائه درخواست به معاونت بین الملل دانشکده و گرفتن تایید از مسئول مربوطه خواهد بود

ب- تایید و مکاتبات حاصل از مرحله قبل رو به انضمام مدرک آزمون جامع، گواهی تصویب پروپوزال و احتمالا یک نسخه از اون، به همراه دعوتنامه و یکی دو تا فرم که به شما برای تشکیل پرونده می دن رو باید به بخش بین الملل دانشگاه تحویل بدین

پ- مرحله بعدی سپردن تعهد شما و دو ضامن یا ارائه سند ملکی (استفاده از کمک دو ضامن معتبر گزینه راحت تری هست) مبنی بر بازگشت شما به کشور بعد از انجام فرصت هست که فرم مربوطه باید از واحد حقوقی معاونت بین الملل دریافت و با رعایت تمام بندها (طبق راهنمایی کارشناس حقوقی محترم) باید در دفترخانه تنظیم بشه

ت- در این مرحله شما نیاز به نامه حمایت مالی دانشگاه دارید که با ارائه مدارک بالا به شما داده خواهد شد. این نامه از مدارک مهمی هست که دانشگاه و کشور مقصد برای دادن ویزا از شما می‌خواد (و مبلغ اون بستگی به هزینه های کشور مقصد داره که خود دانشگاه مقصد به شما اعلام می کنه) و اگر متاهل باشید مبلغ ذکر شده در نامه حمایت دانشگاه قطعا برای شما بسنده نمی کنه پس...

...باید مبلغ باقی مانده رو از یک بانک داخلی نامه‌ای و تحت عنوان "تمکن مالی" درخواست کنید. به این صورت که مبلغ باقی مانده رو در یک حساب واریز می کنید و بانک گواهی مربوطه رو به شما به زبان انگلیسی ارائه خواهد کرد (معمولا جزئیات این مرحله رو کارمند بانک براتون توضیح میده) . نکته: سعی کنید حسابتون جدید نباشه (گردش مالی داشته باشه) و اینکه پول رو حداقل چند روز قبل از اخذ نامه در حساب بگذارید و تا چند روز بعد نگه دارید.

ث- برای گرفتن پذیرش از دانشگاه مقصد نیاز دارید تا ریزنمرات و  مدرک کارشناسی ارشد و گاهی کارشناسی‌تون رو آزاد و ترجمه کنید (البته اگر تا الان آزاد نشده).  این مورد رو میشه با پرداخت هزینه (بستگی به دانشگاه، مقطع و...) و یا گرفتن نامه از سازمان امور دانشجویان و بعد از سپردن وثیقه (تعهد دو ضامن کارمند) انجام داد

ج- بعد از آزادسازی مدرک اونها را به یک دارالترجمه معتبر و رسمی زیر نظر دادگستری ببرید و به همراه مدارک شناسایی خود (و خانواده برای دوستان متاهل) تحویل بدید. ترجمه ها باید هم دارای مهر دادگستری و هم وزارت خارجه باشن. معمولا مدارکی که نیاز به ترجمه دارن همین هست اما تا حدی بستگی به دانشگاه مقصد داره پس در این مورد از منشی دانشکده مقصد (که استاد راهنما به شما معرفی می کنن) استعلام کنید تا هزینه اضافه به شما تحمیل نشه)

چ- برای اخذ یا تمدید پاسپورت اقدام کنید

ح- حالا با در اختیار داشتن نامه تمکن مالی و حمایت مالی دانشگاه، پاسپورت، ترجمه مدارک تحصیلی و شناسایی جهت ارسال اونها به منشی دانشکده مقصد یا واحد بین الملل دانشگاه مقصد (که در مکاتبات با استادتون به شما وصل میشن) اقدام کنید

خ- طبق اطلاع دانشگاه مقصد برای اخذ ویزا و مراجعه به سفارت اقدام کنید (که در مورد هلند و در بازه زمانی که من اقدام کردم، حدود یکماه تا چهل روز طول کشید

د- بعد از اخذ ویزا، یکسری مدارک رو برای مسئول مربوطه در معاونت بین الملل ارائه کنید (ویزا، بلیط، پاسپورت و...)، بعد از تایید مدارک و سرانجام دریافت چک...خرید ارز(با رعایت این اصول که: اولا بستگی به کشور مقصد بیش از حد معینی امکان حمل ارز وجود ندارد معمولا 10 هزار یورو، دوما حمل این مقدار ارز ریسک بالایی دارد، سوما با توجه به شرایط کشورمون انتقال ارز از ایران به سایر کشورها بسیار سخت و پرهزینه خواهد بود) در این مورد حتما از مشورت دانشجویان حاضر در کشور مقصد استفاده کنید

ذ- بعد از این همه مراحل و تکاپو...لذت یک سفر علمی رو تجربه کنید

در پناه حق باشید

  • هدی هماوندی

سلام

در این بخش از مطالب مرتبط با مراحل رفتن به فرصت مطالعاتی دوره دکتری به یک بخش مهم و اساسی می پردازم که اساسی ترین چالش خیلی از دوستان هست. سعی می‌کنم مطالب رو بصورت موارد و نکات جداگانه مطرح کنم تا باعث سردرگمی نشه:

- این مرحله رو باید از همون ابتدای تصمیمتون برای رفتن به فرصت کاملا و بصورت پررنگ مد نظر داشته باشید. چه بسا که این مرحله در انتخاب موضوع و نوشتن پروپوزال هم تاثیر بسزایی داشته باشه.

- ببینید در چه مرحله ای هستید:

الف- اگر به موضوع خاصی علاقمند هستید و ظرفیت های پژوهشی اون رو سنجیدید و استاد راهنما و...رو هم در گروهتون مشخص کردین پس باید با اطلاعاتی که طبعا حاصل مرور ادبیات و احاطه و علاقه شما به موضوع هست دست به کار شوید...به بیان دیگه صاحبنظران حوزه مورد علاقتون رو در دانشگاه‌ها و کشورهای مختلف شناسایی کنید (از طریق مقالاتشون، منابع عمده پژوهشی که طبعا با یک مرور پیشینه های پژوهشی دستتون میاد، شبکه های اجتماعی مثل لینکدین، ریسرچ گیت و...و مشورت با اساتیدتون در داخل کشور)

ب- شما موضوع بخصوصی رو بصورت متمرکز در نظر ندارین که در اینصورت به سایت دانشگاه‌های خارج از کشور سربزنید (ترجیحا کشورهایی که می دونید در رشته شما قطب علمی محسوب میشن و شما امکان و علاقمندی گذروندن فرصت در اونجا رو دارین)، گروه‌های مربوط به رشتتون رو چک کنید و پروفایل اساتید رو  ( مقالات، پروژه های پژوهشی اساتید و حوزه های علاقمندی شون)با دقت بررسی کنید. اگر موضوعی توجه و علاقه شما رو جلب کرد، مفروض براینکه توانایی علمی و سوابق مرتبط رو برای انجام اون دارید با استاد مربوطه از طریق ایمیل ارتباط بگیرید و امکان اینکه شما رو بعنوان محقق دعوت کنند سوال کنید و بعد از اطمینان نسبی، نسبت به تهیه پروپوزال در موضوع گفته شده اقدام کنید.

(البته این مورد برای دوستانی که در ابتدای راه به فکر فرصت رفتن هستند و وقت کافی هم دارند گزینه مناسبی هست و البته کمی هم ریسک داره، ممکنه پروپوزال رو بر مبنایی که گفتم تهیه کنید اما در نهایت از یکی از طرف دانشگاه های مبدا و مقصد کارتون انجام نشه به دلایل اداری، و...پس بهتره در این مورد هم موضوعی رو انتخاب کنید که در هر صورت علاقمند به اون هستید. در واقع انرژی و علاقتون رو فدای فرصت مطالعاتی نکنید!)

- در مورد انتخاب کشور از بین چند گزینه‌ای که بر اساس موارد بالا احتمالا به اونها می رسید، موارد زیر رو در نظر داشته باشید:

الف- اینکه وزارتخانه یا دانشگاه شما اون کشورها رو پوشش میده (به لحاظ مالی، اداری و...) برای بعضی کشورها مثل انگلیس و کانادا محدودیت‌هایی لحاظ میشه (مثلا برای کانادا نیاز دارید که خودتون هم از دانشگاه مقصد فاند دریافت کنید در بعضی موارد). در این مورد با مراجعه، تماس یا مطالعه بخشنامه‌های مربوطه می تونید اطمینان حاصل کنید.

ب- آب و هوا، زبان، شرایط رفت و آمد (پروازهای مستقیم، غیر مستقیم، هزینه پروازها)، شرایط و سختی گرفتن ویزا (برای افراد مجرد یا متاهل)، هزینه‌های اقامت و راحتی پیدا کردن محل اقامت، هزینه های زندگی و خورد و خوراک، مالیات و... رو درنظر بگیرید (این مورد در هر کشور متفاوت هست و بسته به اون ببینید آیا کمک هزینه وزارتخانه یا دانشگاه برای شما کافی خواهد بود یا نه!/ دوستان متاهل و بخصوص دارای فرزند باید در نظر داشته باشند که احتمال زیاد باید مبلغی رو خودشون هم پرداخت کنند تا کفاف این چند ماه رو بده)

پ- رتبه دانشگاه مقصد باید طوری باشد که ارزش این حجم از دوندگی و هزینه رو داشته باشه. صرف رفتن به یک دانشگاه خارجی خیلی وقتا ارزشش رو نداره چون باید به لحاظ علمی برای شما آورده داشته باشد (ضمن اینکه کمک هزینه دانشگاه یا وزارتخانه به دانشگاه هایی که رتبه خیلی پایین دارند تعلق نمیگیره که این مورد رو هم چون سلیقه ای هست باید از مسئول مربوطه سوال کنید)

- در مورد انتخاب استاد راهنمای خارج دقت کنید که وقت کافی برای شما داشته باشن که از همون نظم و سرعت پاسخ دادن در مکاتبات اولیه مشخص میشه. اغلب اساتید واجد این شرط هستند. به لحاظ خصوصیات اخلاقی هم درنظر بگیرید که شما شش ماه یا بیشتر باید با استاد مربوطه کار کنید و البته قدرت تطبیق شما با افراد و مهارت‌های ارتباطی شما هم تاثیر زیادی داره.

- در مورد دپارتمان، بهتره که در گروه مربوطه غیر از استاد راهنمای اصلی‌تون افرادی رو شناسایی کنید که بتونید از تجارب علمی شون برای پیشبرد بهتر کارتون بهره بگیرید حداقل در حد یکی دو جلسه کوتاه مشاوره ای یا مثلا مصاحبه علمی یا تکمیل پرسشنامه و...سعی کنید تعاملات علمی‌تون رو در حد ممکن گسترش بدین. تجربه ثابت کرده از دل این دیدارها و تعاملات نتایج و همکاری‌های پژوهشی خیلی خوبی شکل میگیره. البته همواره مشورت و نظرات استاد راهنمای اصلی رو با توجه به شناختی که از افراد دپارتمان داره مد نظر قرار بدین.

- مشورت با دانشجوهای ایرانی یا غیر ایرانی دپارتمان مقصد. در سایت دانشکده و گروه می تونید پروفایل دانشجویان دکتری رو چک کنید که خیلی جاها بچه‌های ایرانی هم کم نیستن و با ایمیل و...ازشون مشورت بگیرید (در مورد شرایط زندگی، اساتید و...)

- در نهایت شما لیستی از دانشگاه‌ها و اساتید مورد نظرتون خواهید داشت که می‌تونید براساس اون اقدام کنید و در محله نهایی و بعد از مکاتبات با اساتید راهنمای احتمالی و رسیدن به چند گزینه محدود...

- ...خودتون رو برای ملاقات از طریق اسکایپ با استاد راهنماتون آماده کنید. این دیدار می‌تونه نقش مهمی در تصمیم گیری استاد مربوطه برای پذیرش یا عدم پذیرش شما داشته باشه (مهارت زبانی شما، احاطه موضوعی و هدفمند بودن شما برای انتخاب دانشگاه مقصد از فاکتورهای مهم هستن)

امیدوارم مطالب ذکر شده در مورد انتخاب کشور- گروه/استاد مقصد براتون راهگشا باشه.

ادامه دارد...

 

 

  • هدی هماوندی

سلام به دوستان عزیز،

بد نیست لابلای مطالب خیلی خیلی جدی! smileyکمی هم از دلمان بگوییم.

ساعت حدود 10-11 شب است، کانال‌های تلویزیون را بی هدف یکی پس از دیگری جابجا می‌کنم، شاید اینطوری می‌خواهم خستگی‌های روزمره‌ام را لابلای برنامه‌های تلویزیون جا بگذارم. برنامه‌ای توجهم را جلب می‌کند. گفتگوی فوتبالی شبکه سه!

با اشتیاقی که به شنیدن اخبار دربی (شهرآورد خودمان) دارم متوجه گفتگو و مصاحبه می‌شوم. خبری از مجری همیشگی که سال‌ها به او عادت داشتیم نیست. توی همین فکرم که بازیکن یکی از تیم‌های مطرح فوتبال ضمن معرفی خودش در پاسخ به سوال مجری در مورد رشته تحصیلی‌اش میگوید:" ...در حال تحصیل در رشته کتابداری و (با کمی مکث و دستپاچگی) نمی دانم یک دنباله‌ای هم دارد"

 حتما واژه مورد نظر "اطلاع‌رسانی” بوده!

واکنش مجری جالب‌تر از پاسخ دست و پا شکسته فوتبالیست است، با حالتی خاص ( حالتی که توصیف آن در قالب واژه‌ها دشوار است و بسیاری از ما موقع معرفی رشته‌مان با آن روبرو می شویم) می‌پرسد: "چرا کتابداری؟! البته رشته خوبی است" و ادامه می‌دهد: "کتاب زیاد می‌خوانید؟" و در پاسخ با جواب "خیر" روبرو می‌شود...

شنیدن ادامه گفتگو کمی برایم سخت می‌شود، و این "چرای" بزرگ بدون پاسخ که سال‌ها ته توی ذهن من و خیلی از هم‌رشته‌ای هایم بوده باز پررنگ می‌شود. خیلی نمی‌گذرد (شاید به اندازه نوشیدن یک چای) که سراغ کامپیوتر و کارهایم می‌روم... و باز مثل خیلی از هم‌رشته‌ای هایم با امید رو به جلو پیش می‌روم...

  • هدی هماوندی